Krade li Australija velikog Hajdukovog talenta kao i oca mu?

Hrvatska 23. ožu 202316:57 > 16:58
Skoko Gulliver

Josip Skoko, australski reprezentativni veznjak, odigrao je 149 utakmica za Hajduk u svojoj 16-godišnjoj profesionalnoj karijeri, a njegovim je stopama krenuo i sin Noa, član darovite juniorske generacije Bijelih

Australski portal FTBL posvetio je tekst mladom Skoki, u kojem razmatra mogućnost da 17-godišnji Noa jednog dana, poput svog oca, zaigra za Socceroose. Noa je rođen u Manchesteru, a odrastao je u Australiji, no trenutačno nastupa za mlade hrvatske reprezentacije.

Hrvatski nogometni savez reagirao je brže od Australaca te je stekao ‘početnu prednost‘. Noa je trenutačno član U17 reprezentacije Hrvatske te se u HNS-u nadaju kako će odabrati Hrvatsku, a ne Australiju, kao i otac mu Josip koji je za Australiju skupio 51 nastup uz devet pogodaka.

“Noa sad igra na jako dobroj razini za klub i za reprezentaciju. Odabir nije bio težak, jer kao igrač Australije moraš putovati po svijetu zbog kvalifikacijskih utakmica sa suparnicima koje dobivaš 21:0 i 14:0. Ovdje u Europi igraju s momčadima poput Walesa i Turske i to vrlo različita dinamika. Za njega je puno lakše biti dijelom sustava ovdje. Ali tko zna što će se događati u budućnosti”, rekao je Josip Skoko za FTBL.

FIFA-ina pravila njegovom sinu omogućavaju da u jednom trenutku promijeni svoj odabir i odluči se za Australiju, a otac ističe kako pritom neće nametati svoje mišljenje.

“To je odluka koju će on sam donijeti kad za to dođe vrijeme”, naglašava Skoko senior

“Noin je put malo drugačiji. Zasad ima smisla da igra za Hrvatsku, poslije ga možda neće biti. On je sad u dobi kad mu je najvažnije da igra koliko god može, a nadam se da će kroz godinu ili dvije negdje potpisati i profesionalni ugovor. On uživa u nogometu i u razvoju svoje igre. Vrlo je kreativan igrač koji može dati dobar pas. Dobar je i motorički, a može i zabijati golove”,  kazao je Josip Skoko o svome sinu