LeBron je zakazao u Lakersima

Košarka 7. velj 202310:28 > 10:312 komentara
AP Photo/Mark J. Terrill via Guliver

Slovima trideset šest. Toliko poena nedostaje LeBronu da pretekne Kareem Abdul-Jabbara i postane najbolji strijelac u povijesti NBA lige. LeBron će u mirovinu otići s hrpom rekorda i titulom najboljeg igrača 21. stoljeća, a možda i najboljeg ikada. No, činjenica je kako je LeBron zakazao kao „generalni menadžer“ Lakersa te kako u pet sezona nisu napravili dovoljno s obzirom na ponuđeno. Piše: Bruno Roglić

LeBron James igra svoju 20. NBA sezonu i u njoj bilježi 30 poena u prosjeku, a toliko je prosječno ubacivao i prošle godine. Do početka ove sportske sezone, LeBron i Cristiano Ronaldo bili su primjer savršenih tjelesnih mogućnosti, primjer što možete postići kada život posvetite treningu, a nazivani su čudima prirode te robotima koji se nikad ne ozljeđuju (ili bar ne ozbiljno). Dva vršnjaka, 38-godišnjaci, ušla su u sezonu s visokim očekivanjima i nadanjima da će se iskupiti za razočaranja iz protekle sezone. Ronaldo je svoju karijeru „završio“ skandalom u Unitedu, lošim nastupom na Svjetskom prvenstvu i naposljetku odlaskom u Saudijsku Arabiju.

S obzirom kako LeBron James igra ovu sezonu, bilo bi nepošteno i skandalozno reći kako i dalje nije u top 10 ili top 15 košarkaša na svijetu. LeBron je fizički najdominantniji sportaš u povijesti, nitko tako dugo i uspješno nije svoju karijeru držao na vrhuncu niti je uspio svoje tijelo očuvati da izdrži napore modernog sporta. Naravno da se uz Ronalda kao konkurencija nameću Brady, Nadal, brojni hokejaši, ali nitko u kontekstu čiste fizičke dominacije i održavanja zdravlja nije došao ni blizu LeBrona.

Posebno je impresivna LeBronova karijera kada je stavite u kontekst samo s košarkašima koji su s njim u konkurenciji za najboljeg ikada ili koji su igrali toliko dugo. Kareem, Kobe, Shaq, Duncan. Svi su navedeni osjetili „prirodu“ te kvalitetom i brojkama pali kada su se približili svojim završnim sezonama, ali LeBron je iznimka i zato je poseban. Jedno ime namjerno sam izostavio, a jasno je da je to Michael Jordan. Jordan nije igrao toliko dugo te je dvaput prijevremeno odlazio u mirovinu pa je teško usporediti kraj njihovih karijera.

Još 37 poena i LeBron će srušiti još jedan od brojnih NBA rekorda koje trenutno drži. Najviše puta je izabran u All-NBA momčadi, najviše All-Star selekcija, najviše nastupa i poena u play-offu, najviše finala u modernoj NBA eri, ukupno 10 (u 10 sezona je devet puta igrao finale, od čega osam zaredon). Kada pogledate sve to, kao i ovu sezonu u kojoj LeBron vuče užasne Lakerse, jasno je da LeBron nije zakazao u Lakersima kao igrač, on je zakazao kao čovjek koji donosi odluke, odnosno kao „generalni menadžer“.

Jasno je da LeBron nije službeno GM Lakersa, taj posao obavlja Rob Pelinka, ali činjenica je da već 10-ak godina LeBron ima moć da uz to što je najbolji igrač, bude i generalni menadžer. Cilj svake ekipe u kojoj igra LeBron je momentalni uspjeh te prsten koji se mora osvojiti u roku od dvije do tri sezone.

Ako želite brzi uspjeh, morate se riješiti budućih izbora na draftu te razvoja mladih igrača. Tako je bilo u svakoj franšizi koja je dovela LeBrona (Miami, Cavsi te sad Lakersi) te je svaki od tih pohoda i uspio. LeBron je svakoj franšizi okrunjen za „Kralja“ i svaka je njegova momčad uspjela osvojiti naslov, a LeBron je u svakoj od njih bio i generalni menadžer. On je birao koga će mu dovesti, a svojim je gardom pobjednika i činjenicom da je najbolji igrač na svijetu, bez problema je privlačio prave igrače za naslov prvaka.

LeBron igra svoju petu sezonu u Lakersima. Prve sezone s mladim timom Lakersa nije uspio ući u play-off te je odlučio da je vrijeme za promjene, trebao mu je kapitalac. Lakersi se nikad ne bi odrekli svoje mlade jezgre igrača da nije došao LeBron, ali tada se kao ispravan potez činila razmjena za Davisa. LeBron si je uz Davisa doveo i Ronda, kako bi uvijek uz sebe imao još jednog playmakera na terenu. Lakersi su na kraju te čudnovate pandemijske i „bubble“ sezone uzeli naslov protiv oslabljenog Heata u finalu te se činilo kako je LeBron ponovno uspio te kako bi mogao u povijest otići kao najbolji ikad.

Sezonu nakon je obilježila ozljeda Davisa te brzo ispadanje u prvoj rundi play-offa od budućih finalista Sunsa. Nakon ispadanja od Sunsa počinju svi problemi koji i danas muče Lakerse te počinje niz LeBronovih krivih procjena i pogrešaka. Nevjerojatna je količina loših odluka koje su donesene u zadnje dvije sezone, a kazna za to bit će im vjerojatno ponovno propuštanje play-offa (treće u pet sezona koliko je LeBron tu).

Prekretnica svega lošeg u LA-u bila je LeBronova odluka da trejda za Russella Westbrooka. LeBron je imao viziju kako će trio Westbrook, Davis i on činiti trojac koji će biti brži, jači i veći od svih te kako će takva ekipa bez problema dominirati ligom. Uz Westbrooka, Lakersi su 2021. imali realne opcije dovesti i DeRozana i Hielda, ali Pelinka se ipak odlučio na Westbrooka te su tu odluku podržali LeBron i Davis.

LeBron se vodio mišljenjem kako će nakon debakla u protekloj sezoni, Westbrook odlično doći ekipi, a najviše njemu kako bi ga dodatno rasteretio kao drugi razigravač. Dovesti trećeg superstara u momčad za LeBrona je bila sigurna opcija, unatoč tome što je uz zvjezdani status kojeg Westbrook ima, bio svjestan i brojnih mana koje dolaze uz Russellovo ime.

AP Photo/Michael Dwyer via Guliver Images

Bila je to najveća LeBronova greška u karijeri (iako su ih imali još u protekle dvije sezone) jer se Westbrook pokazao kao veliki promašaj. Uz to što ih je potpuno unazadio kao momčad, uništio je koheziju i pokazao se kao problem u svlačionici. Panika zbog poraza u doigravanju nagnala je LeBrona i Pelinku na brzopletu grešku. Uzeli su igrača kojeg plaćaju 47 milijuna po sezoni, a dali su Kuzmu, Harrella i Caldwell-Popea s kojima bi sada zasigurno bili bolji, a usto bi imali mnogo više opcija za budućnost.

Nevjerojatna je činjenica da su se Lakersi odlučili na tako ishitren potez samo godinu dana nakon osvajanja naslova. Ali, to je upravo ono što ova franšiza i LeBron James zahtijevaju i donose. Svjetla pozornice i Showtime nagnali su Lakerse na potez koji je unazadio Lakerse za par godina te je sada potraćeno dragocjeno vrijeme koje LeBron nažalost nema.

Na Pelinki i LeBronu je sada da naprave nekakav potez koji bi uspio spasiti sezonu, a to je da se na neki način uspiju riješiti Westbrooka, a po mogućnosti da usto ne izgube prve draft izbore koje imaju za 2027. i 2029. godinu. Pelinka je nedavno komentirao što za njih znači uspješna sezona te što moraju napraviti do kraja sezone.

Računica je takva da za nas postoje dvije opcije, a to su da osvojimo naslov ili ne. Između toga nema uspjeha niti rasta ove organizacije, Lakersi su franšiza koja svake sezona mora biti konkurentna za titulu, a mi to zadnje dvije godine nismo. Rekao sam već, ako postoji bilo kakva šansa za osvajanje naslova, mi ćemo dati sve što imamo kako bi došli do tog cilja“.

Upravo to je ono što predstavljaju današnji Lakersi, ali i sve momčadi koje je predvodio LeBron James. Iako je kao igrač genijalac i nestvarno je ono što radi u svojoj 20. sezoni, LeBron je bez ikakve dileme zakazao te bi trebao dobiti „otkaz“ kao generalni menadžer Lakersa, ponajviše zbog dovođenja Westbrooka, ali i zbog drugih grijeha. LeBron je tim potezom mislio na to kako kratkoročno pomoći sebi, a zapravo je dugoročno uništio Lakerse i budućnost franšize.

Lakersi su trenutačno 13. momčad Zapadne konferencije, ali imaju i dalje solidne šanse izboriti play-in pa onda i doigravanje. Na Pelinki i LeBronu je da u iduća tri dana smisle kako pojačati momčad (riješiti se Westbrooka) i kako spasiti sezonu te dati zaključak jednoj od najvećih karijera u povijesti sporta, onoj LeBrona Jamesa. Ako bi propustili izboriti doigravanje, bilo bi to čak treći puta u pet sezona, koliko je LeBron u Lakersima, a to onda ipak baca mrlju na kraj veličanstvene karijere.

Komentari

Vaš komentar