Na SP-u 2026. se sprema dosad neviđena promjena

Katar2022 30. stu 202219:46 0 komentara
GEPAxpictures xLisaxPayr via Guliver Images

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) planira uvesti izvođenja penala u slučaju neriješenog rezultata na utakmicama grupne faze Svjetskog prvenstva 2026. godine, koje će biti održano u Meksiku, Kanadi i SAD-u, prenosi britanski Athletic.

„Pobjednik serije penala dobio bi bonus bod. Postoji i varijanta čak i da se penali izvode prije početka svake utakmice u grupi, kako ne bi došlo do potencijalnog dogovora između reprezentacija, jer bi se moglo doći u situaciju da određeni rezultat ide u korist oba sastava, a da se na taj način eliminira treća ekipa u grupi“, navodi se u tekstu Athletica.

Na narednom Mundijalu prvi put će sudjelovati 48 reprezentacija, koje će biti podijeljene u 16 grupa po tri reprezentacije. Po dva prvoplasirana iz svake grupe idu u nokaut fazu. Direktor za tehnički razvoj Fife Marco van Basten zalaže se uvođenje penal serije kako bi se lakše odlučivao konačan plasman reprezentacija u grupama.

„Penali bi zaista mogli biti opcija za turnire sa grupama od tri ekipe u kojima igrate protiv dva protivnika. Postoji veliki rizik da sve tri reprezentacije na kraju budu izjednačene po bodovima i golovima“, rekao je Van Basten za Bild.

Athletic ističe da postoji i mogućnost da Fifa promijeni sistem natjecanja na SP-u 2026. U tom slučaju 48 reprezentacija bi bilo podijeljeno u 12 grupa po četiri reprezentacije. Plasman u nokaut fazu izborile bi po dvije najbolje plasirane momčadi iz svake grupe. U 1/16 finala Mundijala bi se našlo i osam najbolje trećeplasiranih ekipa. Fifa razmatra da i u tom slučaju uvede penale u slučaju neriješenog rezultata.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!