Junak dana: Eh da je prošao taj pregled, gdje bi mu bio kraj

EURO 15. lip 202113:54 > 14:07

Junak jučerašnjeg dana na Europskom prvenstvu je bez dileme Patrick Schick.

Češka je krilima ovog 25-godišnjeg napadača Bayera iz Leverkusena upisala vrijednu pobjedu protiv Škotske na Hampden Parku. Za mnoge je Tomaš Souček prvo ime Češke, vjerojatno s pravom s obzirom na fantastičnu sezonu u West Hamu. Međutim, Schick je apsolutno najveći talent češkog nogometa u posljednjih desetak godina.

Radi se o kompletnom napadaču koji ima razornu ljevicu, odličan osjećaj za igru, ali i skok igru. Jučer smo protiv Šškotske vidjeli na djelu tu ljevicu kada je postigao pogodak za anale s centra, ništa lošiji nije bio ni onaj prvi pogodak. Odličan tajming kod skoka, trzaj glavom i lijep pogodak iz jako teške pozicije. Prijetio je Schick i prije pogotka, pokazivao je kod svakog kontakta s loptom da se njega sve pita.

Nisam od onih koji igrače diže u zrak nakon jedne utakmice, ali njega gledam već nekoliko godina i stvarno mislim da je ‘underachiever’. Da još uvijek nije napravio što je trebao s obzirom na talent i kvalitetu koju posjeduje.

 

Schicka sam prvi put uočio u Sampdoriji kada je imao samo 20 godina, ali ga to nije spriječilo da postigne 11 pogodaka u 32 nastupa. Možda to ne zvuči impresivno, ali kada pročitate da je startao samo 14 puta te da je zabiojao svakih 130 minuta u prosjeku, onda to ima neku težinu. Zapazili su ga velikani, najozbiljnije je zagrizao Juventus i aktivirao otkupnu klauzulu od 30 milijuna eura. Kada se činilo da je sve riješeno dogodio se obrat. Schick nije prošao liječnički pregled zbog kako se nagađalo problema sa srcem. Bio je to veliki šok za klub, ali i za igrača.

Dva mjeseca poslije, Schicka je dovela Roma i puno se očekivalo od njega, ali Čeh se jednostavno nije snašao u ‘Vučici’. Možda jer je prvi napadač bio Edin Džeko, možda jer je mladi napadač i dalje bio glavom u Juventusu, tko zna.

Nakon dvije slabe sezone u Romi slijedila je posudba u Leipzig gdje se solidno snašao, ali ga nisu odlučili otkupiti. Taj potez napravio je Bayer Leverkusen i doveo ga za 26 milijuna eura. Schick igra solidno u Bayeru, ali Schicku je trebala jedna ovakva utakmica, jedan ovakav turnir da pronađe izgubljeni ‘killer instinkt’ kako bi ponovno postao jedan od najuzbudljivijih napadača Europe.

Nije kasno, 25 mu je godina, i vjerujem da mu je samo nebo granica. Samo neka taj put prema gore krene nakon petka jer mu stvarno ne želimo da protiv Vatrenih pokaže sav svoj raskoš talenta.