Eriksenu poziv iz Zagreba: Danac stiže na testiranje

Euro 2020 22. lip 202113:05
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via AP

Dancima i Eriksenu je stigao poziv iz bolnice Sv. Katarina da obavi dodatne liječničke preglede kako bi se ustanovilo koliko je rizična njegova srčana mana.

Predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina i predsjednik zdravstvene komisije Hrvatskog nogometnog saveza, prof. dr. Dragan Primorac, uputio je dopis predsjedniku Danskog nogometnog saveza Jesper Molleru i glavnom tajniku Jakobu Jensenu u kojem ih poziva da njihov reprezentativac Christian Eriksen (29) obavi u Hrvatskoj sveobuhvatno genetsko testiranje kako bi mu se utvrdila moguća genetska podloga srčanog zastoja.

Podsjetimo, danski reprezentativac i veznjak Intera kolabirao je u 43. minuti utakmice Finske i Danske 12. lipnja i liječnici na terenu su ga oživljavali desetak minuta. Eriksen je zatim prebačen u bolnicu, stanje mu se stabiliziralo i ugrađen mu je ICD, uređaj koji može povratiti normalan rad srca.

Poznato je da su Hrvatski nogometni savez i Specijalna bolnica Sv. Katarina, u suradnji s američkom korporacijom Invitae, još u lipnju 2019. godine pokrenuli projekt s ciljem prevencije iznenadne srčane smrti koji uz cjeloviti kardiološki pregled uključuje sveobuhvatnu analizu gena povezanih sa stanjima koja mogu dovesti do iznenadne srčane smrti u sportaša.

Genetsko testiranje Eriksena bi se provelo u okviru projekta “Razvoj cjelovitog modela prevencije iznenadne srčane smrti: Analiza 294 gena i pripadajućih mutacija povezanih sa stanjima koja mogu dovesti do iznenadne srčane smrti sportaša”.

U slučaju da se nakon genetskog testiranja u Eriksena utvrdi pojavnost mutacije na jednom od gena povezanim sa stanjima koja mogu dovesti do iznenadne srčane smrti sportaša, nužno će biti testirati i njegovu djecu. U međuvremenu Eriksenu je ugrađen implantabilni kardioverter defibrilator (ICD) koji može uspješno detektirati pojavnost aritmija u budućnosti te povratiti normalni srčani ritam i osobi spasiti život.

Na kraju dopisa prof. dr. Primorac je čestitao Dancima plasman u osminu finala Europskog prvenstva.

“Svima nam je bilo iznimno teško gledati nedavne scene reanimacije Eriksena nakon što se srušio u prvom poluvremenu utakmice Europskog prvenstva 2020. između Danske i Finske. Sad je najvažnije da je on dobro te da je liječnički tim učinio sve da se njegovo stanje stabilizira. Međutim, u New England of Journal Medicine, jednom od vodećih znanstvenih časopisa, ističe se da u oko 40% slučajeva iznenadne srčane smrti razlog ostaje nepoznat te zbog toga držim da će genetika, ali i druge OMICS discipline, imati ključnu ulogu u boljem razumijevanju mehanizma nastanka, ali i prevencije ovih tragičnih događaja. U našem cjelovitom modelu prevencije iznenadne srčane smrti uz standardne kardiološke testove poseban naglasak smo stavili na analizu 294 gena koji su povezani sa stanjima koja dovode do iznenadne srčane smrti. Stoga u sklopu projekta želimo pomoći kolegama iz Danskog nogometnog saveza u traganju za stvarnim razlogom srčanog zastoja koji se dogodio Eriksenu, s ciljem optimizacije njegova liječenja, ali i utvrđivanja eventualnog postojanja mutacija povezanih sa stanjima koja mogu dovesti do iznenadne srčane smrti u nje”, rekao je prof. dr. Dragan Primorac.

Komentari

Vaš komentar