Epizoda 40: Nitko se ne usuđuje prognozirati ishod

Julian Finney, Getty Images

Imali su toliko mečeva za pamćenje – cijeli teniski svijet, svi mi navijači radujemo se tome, nikada nam neće biti dosta njihovih mečeva. Na taj način je Thomas Enqvist, nekada četvrti tenisač svijeta, počeo priču o polufinalnom okršaju Rafaela Nadala i Rogera Federera.

Nevjerojatno, ali istinito – bit će to njihov prvi dvoboj na Wimbledonu još od epskog finala 2008. godine. To je bilo treće uzastopno ‘Fedal’ finale – 2006. je Federer lako pobijedio, 2007. ga je Rafa dotjerao do petog seta, a 2008. je srušio Federerovo carstvo, koju tjedan kasnije nakpn što je Rogeru u finalu Roland Garrosa prepustio samo četiri gema, i postao najbolji tenisač na svijetu u jednom od duela – 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7.

U međusobnom skoru rezultat je 24-15 za Nadala, koji je dobio i nedavni okršaj u Parizu, ali prije toga je u pet uzastopnih mečeva bio bolji Švicarac. Jednostavno je nemoguće reći tko u ovom trenutku ima psihičku prednost od njih dvojice, pogotovo što su na putu do polufinala obojica briljirali.

– Djeluje mi da je Rafa jako rasterećen – kao da mu je osvajanje Roland Garrosa skinulo neki ogroman teret sa leđa i da mu je donijelo slobodu i lakoću igranja. Kada ga gledam, tako mi izgleda – igra brzo i lepršavo, bez njemu nekad tipičnog gubljenja energije u početnim rundama. U ovoj fazi turnira je on najopasniji, sada je već dobro ‘izorana’ trava, drugog tjedna je zato uvijek sporija – kaže za Sportklub Mario Ančić, čovjek koji je prije 17 godina dobio Federera na Wimbledonu.

Na Grand slam turnirima osim Roland Garrosa, gdje je 6-0, skor je 4-3 za Nadala – u Australiji Španjolac vodi 3-1, a u Londonu je 2-1 za Federera. Roger je u spomenutom nizu pobjeda na brzim podlogama dobio i finale u Melbourneu 2017. godine iako je  gubio 3:1 u petom setu. Bio je to najilustrativniji primjer nove dinamike u njihovom rivalstvu, tj. novih rješenja koje je Federer pronašao zahvaljujući između ostalog i većoj glavi reketa.

Matthias Hangst/Getty Images

– Mislim da je prije svega popravio bekhend, više ne igra toliko slajs, već je agresivniji i pokušava napasti po paraleli ranije u razmjenama. Kada se sastaju dvojica tenisača koji su među najboljima svih vremena, onda je taj dan jedino važan, taj trenutak, a prošli mečevi nisu važni – pobijedit će onaj koji uspije prići najbliže svom najvišem nivou i tko uspije splanirano sprovesti u djelo – kaže Enqvist za Sportklub.

Do međusobnog okršaja Nadal je imao teži put na papiru, a i u praksi – ipak, iz ove perspektive to mu je više koristilo, pogotovo je samopouzdanje stekao pobijedivši u drugom kolu Nicka Kyrgiosa u četiri seta, od kojih su posljednja dva riješena u tie breaku. Prethodno je Rafa dobio Sugitu, a set nije izgubio ni u dvobojima s Tsonogom, Sousom i Querreyem.

Federer je malo opuštenije ušao u turnir, to ga je koštalo izgubljenog seta od Lloyda Harrisa, zatim je bez problema svladao Clarka, Pouillea i Berrettinija, da bi u dvoboju s Nishikorijem osjetno digao nivo igre poslije izgubljenog prvog seta – pogotovo servis, koji će biti jedan od ključeva u okršaju s Nadalom.

– Za Rogera je ključ servis. Ako to bude na nivou kao u poslednja tri seta dvoboja sa Nishikorijem, onda Federer može igrati na način na koji mora igrati kako bi imao šansu protiv Rafe – objašnjava Enqvist, a Ančić se nadovezuje:

Matthew Stockman/Getty Images

Svaki put kada Federer igra dobro i kada dobije Nadala, to znači da je bio izrazito agresivan. Po mom mišljenju će ključ biti Federerov bekhend, kada lopta dolazi po dijagonali s Nadalovog forhenda. Kako će Roger uspjeti kontrolirati opaki Rafin spin, sa kojim zna imati problema – u posljednjih nekoliko mečeva jako se dobro nosio s time, ulazio je u teren i rano udarao. Ako Federer postane defenzivan, ako počne igrati slajs i ako ne bude vjerovao u taj bekhend, onda je Rafa favorit.

Nitko se ne usuđuje prognozirati ishod meča, svi kažu da je to praktično nemoguće – nekada je to samo prazna priča i način da se odgovor izbjegne, ali sada je jednostavno tako. Može meč otići u svakom zamislivom smjeru i to je ono što iščekivanje čini još većim.

– Nadal se ne smije povuči previše, već mora pokušati diktirati poene kao što obično čini na Roland Garrosu – ističe Enqvist.

Svaki dvoboj Federer – Nadal ima šire povijesne implikacije, ali to je naročito slučaj sada. Rafa je bio dominantan u međusobnom skoru, to i dalje jest zahvaljujući svojoj nadmoći na zemlji, ali ako u ovoj fazi karijere Roger pobjedi u Melbournue doda i još jednu na Wimbledonu, to onda njihovo rivalstvo prikazuje u sasvim novom svjetlu. To u stvari onda više izgleda kao pravo rivalstvo.

Ryan Pierse, Getty Images

S druge strane, Nadal bi eventualnom pobjedom u tako važnom meču zacementirao međusobni skor i ponovno dobio Federera u njegovoj kući, dok Rogeru nikada nije pošlo za rukom da u Nadalovoj uzme više od seta Španjolcu.

Mnogo važnije od toga jest i potjera za novom titulom – nikada Nadal nije bio bliži Federeru (20-18) i to obojici daje još jedan motiv, mada sada ne igraju za trofej, već za finale.

– Nadal se tijekom godina mnogo poboljšao na ovoj podlozi, igra neuporedivo drugačije nego prije – servis mu je mnogo bolji i brže završava poene. Impresivno je to koliko je zdrav ostao. Za njega su još 2008. govorili ‘oh, to je kraj’, baš kao i za mene 2009, ali još smo tu – kaže Federer.

Još su tu i ne namjeravaju stati, prvi put igrali su još u Miamiju 2004., a prvi Grand slam susret bio im je polufinale Roland Garrosa godinu dana kasnije.


– Ne mislim da smo se Roger i ja poboljšali kao igrači mnogo u odnosu na prije deset godina, samo smo drugačiji. Dodali smo neke stvari u igri jer smo neke izgubili zbog godina, to je u pitanju. Prilagođavamo se i pronalazimo načine da i dalje budemo među najboljima na svijetu – obrazlaže Nadal.

Roger Federer na Rafaela Nadala, epizoda 40 na Wimbledonu, uz izravan prijenos na Sportklubu (oko 16.30 po srednjoeuropskom vremenu).

Uživajte.