Ivan Hodoba u MSG-u: Ne podnose se i ne srame se to pokazati

Blog 14. sij 202112:04 > 14:41
Foto: Andre Ringuette/Freestyle Photo/Getty Images

Starta nova NHL sezona. Skraćena, rekonfigurirana i vjerojatno najčudnija u povijesti. Piše: Ivan Hodoba

No jednom kad pločica sleti na led te Rangersi i Islandersi krenu u akciju, s gledateljima ili bez, u velebnoj areni ili na zaleđenom jezeru usred ničega, ove dvije ekipe se ne podnose i ne srame to pokazati.

Grad je New York. Arena Madison Square Garden (MSG). Svakao među najpoznatijim dvoranama svijeta. Ako pitate Njujorčane bez sumnje, ako pitate hokejašku publiku izvan NY-a reći će da, ali samoprozvana. Ima nešto bitno drugačije kod fanova hokeja u odnosu na druge sportove, a na američkom kontinentu, dakle SAD ili Kanada, tamo poprima sasvim nove razmjere. Ali da ne idemo preširoko. Uzmimo samo New York kao primjer.

U gradu su jako voljene sve franšize koje su tamo: Giantsi, Knicksi, Jetsi ili Yankeesi. No odlazak na njihove utakmice kreira bitno različita iskustva nego odlazak na hokej. U MSG igraju NY Knicksi. Nije naročito teško dobiti kartu za utakmicu, možda kada gostuju LeBron ili Kawhi ona budu papreno skupa, ali ne i nedostižna. I upravo tu leži esencijalna razlika izmjeđu košarke i hokeja.

Na Knickse ideš pomalo i pomodaraski, vidjeti veliku zvijezdu, biti viđen ako si celebrity ili pohvaliti se frendovima da si u turističkom posjetu gradu uspio pogledati i NBA tekmu. Hokej je druga priča. Barem u NY. Na Rangerse odlaze navijači Rangersa. Gotovo svi odjeveni u njihove dresove, raspjevani, grlati. Vide se tu i mnoge obitelji s posve malom djecom, kojoj se tako pretpostavljam usađuje osjećaj pripadnosti i privrženost jednoj ekipi. Osjeti se neka puno familijarnija i toplija atmosfera nego na košarci.

A nema većeg praznika od dolaska Islandersa. Još jedna njujorška franšiza, kroz povijest lige podjednako uspješna kao i njihovi omraženi gradski rivali, oboje sa 4 Stanley Cup titule. Ima dakako vatre, nekada i previše, kada su u gradu Philadelphia Flyersi, Boston Bruinsi ili New Jersey Devilsi, ali ništa se ne može mjeriti s emocijom koja prevlada kada je na drugoj strani suparnik iz istog grada. To stvarno jest spektakl na ledu.

Foto: Ivan Hodoba