SKener: Gvardiol – priča sa sretnim završetkom

Blog 21. svi 202112:24 0 komentara
AP Photo/Darko Bandic

Joško se doima kao osoba koja je čvrsto na zemlji, poznavajući mu roditelje siguran sam da će i ostati takav - miran, skroman, vrijedan, a taj rijedak talent koji je dobio, a sve potkrijepio silnim radom bilo bi šteta upropastiti

Srednjake, zagrebački kvart na jugo zapadu metropole, pretežito nastanjen radničkom klasom, u sportskom smislu proslavio je Željko Mavrović. U podnožju četiti ogromna nebodera u ulici Braće Domany 2, Željko je mašato da će postati nogometaš. No, nije doguaro dalje od centarfora školskog tima.  Ali, na sreću to se ispostavilo kao pun pogodak, jer je 1998. godine Željko Mavrović stajao je nasuprot Leonxa Lewisa u borbi za naslov boksačkog prvaka svijeta u teškoj kategoriji.

Preko puta Mavrovića, na petom katu nebodera u Braće Domany 2 dječačke i tinejđerske dane proživio je Joško Gvardiol. Ljubav cure sa Srednjaka i dečka iz zadarskog Novigrada ‘krivi’ su što Hrvatska ima Joška Gvardiola, novog igrača Leipziga, te senoriskog nogometnog reprezentativca. U radničkoj obitelj, s četvoro djece (Joško ima i tri sestre) uz silna odricanja, Joško je dobio svu ljubav i fanatizam svojih roditelja koji su željeli da se njihov sin samo bavi sportom.

Počeo je preko puta u Grabi u dresu Trešnjavke, ali vrlo brzo je prerastao zeleni dres i u omladinskoj školi Dinama strelovito napredovao. Počeo je kao napadač i vezni, odmah pokazao da ima brzinu i tehniku, no s vremenom  se dogodio da je Joško završio u posljednjoj liniji. Stoper ili bek? Prije stoper, koji je poput Vedrana Ćorluke silom prilika i na poziciji beka pokazao da ima silan potencijal.

Kroz ovu, sjajnu Dinamovu sezonu se provlačila ta jedna nit da je Joško spreman već ove godine biti seniorski reprezentativac i član momčadi koja će putovati na Euro. S kim god sam razgovarao iz nogometnog miljea uvjeravao me da Joško Gvardiol ima taj potencijal. Prepoznali su to i europski klubovi, silno ga je želio Bielsa dovesti u Leeds, no obitelj je bila sklonija Leipzigu. Razlog je što je Leipzig klub koji razvija mlade igrače, a Leeds i Bielsa nemaju previše strpljenja i tamo bi odmah preko noći morao biti – top.

Nakon što je potpisao ugovor odmah je dobio aplikaciju na mobitelu, na kojoj može vidjeti što treba raditi u treningu, što ga čeka po dolasku. Način rada, način igre. Dobro, promijenio se trener, ali ne vjerujem da će se u Leipzigu mijenjati filozofija. U Dinamovom dresu je u ovoj pamtljivoj sezoni izborio svoje mjesto, odigrao neke velike utakmice, skrivio i gol u Budimpešti nakon kojeg je Dinamo ostao bez Lige prvaka. Ali, sve je to cijena odrastanja.

Mnogi su mladi igrači otišli u njegovom uzrastu, neki su izgradili veliku karijeru, ali dosta njih se pogubila u bespućima Europe. Joško se doima kao osoba koja je čvrsto na zemlji, poznavajući mu roditelje siguran sam da će i ostati takav – miran, skroman, vrijedan, a taj rijedak talent koji je dobio, a sve potkrijepio silnim radom bilo bi šteta upropastiti.

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!