Baklje Saint-Etiennea

Blog 11. lip 20219:12 > 27. lip 2021 19:07 0 komentara
Baklje u Saint-Etienneu
Baklje u Saint-Etienneu

Europsko nogometno prvenstvo počinje 11. lipnja. Do petka donosimo 11 priča koje su na svoj način pisale povijest ovog natjecanja

“Dabogda sve izgubili” – tako je glasila poruka Torcidinog ekstremnog krila uoči odlaska Hrvatske na Euro 2016. godine u Francusku.
Torcidin prosvjed na Rivi uperen direktno prema Zdravku Mamiću bila je jasna poruka da navijači Hajduka ne žele ovakav HNS, a reprezentacija je kod njih izgubila potporu. Svastika u Splitu, gotovo sve utakmice zbok kazni bez publike, Modrićeva sinkopa, Mamićevo uhićenje i suđenje, dugogodišnja Dinamova dominacija na travnjaku, ali i izvan njega, sve to je stvorilo najgoru moguću klimu prije nastupa na Euru.

Dvije godine nakon Brazila i jednog od rijetkih neuspjeha Nike Kovača Hrvatska je na Euru tražila rehabilitaciju. Mamić je za izbornika postavio Antu Čačića, radio mehaničara koji je vodio Dinamo s kojim nije napravio posebne rezultate. Bio svakako najnepoznatije ime, ako gledamo da su nam bivši izbornici iza sebe već imali velika postignuća ili pak velike igračke karijere. U tom segmentu je Ante Čačić bio ‘najtanji’. No, bio je gazdin poslušnik, no mora se priznati i trener koji zna dosta o nogometu. No, ako nemas pravi PR, onda je zapravo neophodno imati kvalitetno zaleđe.

Čačić je momčad iskrcao u Normadiji, u mjestašcu Deauvillu. Skupina sa Španjolskom, Turskom i Češkom je bila zapravo i jača od ove koju je Dalić dobio za skorašnji Euro. Prva utakmica i minimalna pobjeda protiv Turske. Sjećamo se Ćorlukine ozljede glave, zbog koje je nastavio igrati s vaterpolo kapicom, te Srnine teške situacije, naime za vrijeme Eura, nakon utakmice protiv Turske mu je preminuo otac. No, Srna je to muški podnio, nije mu palo na pamet da napusti reprezentaciju, a naravno da je otišao na sprovod. Druga utakmica na rasporedu je bila ona protiv Češke na stadionu Geoffroy Guichard u Saint-Etienneu.

Supranik za uzeti bodove i izboriti vizu za drugi krug. Hrvatska je odigrala najboljih sat vremena na turniru, toliko ću daleko otići pa reći da je to bilo – sjajno. Čačićeva Hrvatska u Francuskoj je igrala jako dobar nogomet, ali ovo je bilo nešto što se pamti. Prednost od 2:0, a onda se dogodilo nešto što će se pamtiti. U 76. minuti je češki džoker s klupe Škoda glavom poslao loptu u mrežu za 2:1. No, i dalje je Hrvatska imala svoje prigode. A onda se dogodila 87. minuta. S dijela tribina gdje su nalazili hravtski navijači počele su letjeti baklje na teren. Trčao je Srna, odlazio je Perišić, pa Mandžukić kako bi smirli navijače koji su očito odlučili prekinuti utakmicu i tako možebitno izbaciti Vatrene s Eura. Dugo je trajala ta muka, a nakon što je francuska žandarmerija reagirala utakmica je nastavljena. A Hrvatska je u nadoknadi primila gol. Nitko nakon utakmice nije pričao o nogometu, dugo su svijetlile te baklje u Saint-Etienneu.

Ispostavilo se da su to bili navijači iz Šibenika, Splita, ali od prvog trenutka bilo je jasno o čemu se radi. Poruka poslana prije Eura se eto obistinila i na najvećoj mogućoj sceni se dogodio incident. Hrvatska je nadjačala Španjolsku, sa sedam bodova ušla u osimnu finala. I tu je bio kraj. Slavio je Portugal, pogotkom Quaresme u 117. minuti.

Nitko se i ne sjeća odličnog Čačićevog nogometa, a radiomehaničar je otišao u povijest. Svo vrhnje je pokupio Zlatko Dalić.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!