Šef Ferrarija: Ne razumijem kako to rade u Red Bullu

Automoto 11. svi 202218:53 > 18:55
Guliver Images

Ferrarijev šef F1 momčadi Mattia Binotto kaže da će na idućoj utrci u Barceloni uvesti paket poboljšanja za svoj F1-75 koji će biti ‘jako važan’ za njih, a objasnio je i zašto dosad nisu donosili nove dijelove.

Ferrari je imao najbolji početak sezone od 2018. s dvije pobjede i tri pole positiona na prvih pet utrka, a trenutno drže vodeće pozicije u vozačkom i konstruktorskom prvenstvu iako su Verstappen i Red Bull s dvije pobjede na posljednje dvije utrke značajno smanjili zaostatak.

Novi F1-75 bio je brz od prvoga testa u Barceloni i tu brzinu pokazao i na potpuno drukčijoj stazi u Bahreinu, a iako bolid funkcionira dobro i prema očekivanjima Ferrari se ne žuri s uvođenjem poboljšanja jer žele što je moguće bolje razumjeti bolid.

Također, s obzirom da je budžet ograničen na 140 milijuna dolara u 2022., Ferrari želi biti posve siguran da će poboljšanja koja donesu na stazu donijeti skok u performansama jer bi svaki promašaj bio vrlo skup.

Red Bull je u Imoli i Miamiju donio nekoliko poboljšanja koja su, među ostalim, i olakšala njihov RB18 i približili ga granici od minimalnih 798 kg, a Binotto je najavio prvi Ferrarijev paket za Barcelonu.

“Na idućim utrkama je naš red da što je moguće više razvijemo bolid, uvođenjem nadogradnji. Mislim da nije iznenađenje da bismo u Barceloni mogli imati paket koji će biti jako važan za nas. Kao i inače, nadam se da će paket koji uvodimo raditi na očekivan način, u tom slučaju to je dobro, kako bismo pokušali nadoknaditi trenutni zaostatak koji imamo u odnosu na Red Bull”, kazao je Binotto.

“Nemamo novaca da trošimo na poboljšanja svaku utrku, mislim da su stvari jednostavne. Ne zbog nemogućnosti nego zbog ograničenja budžeta. Zato nekako moramo usredotočiti svoj razvoj kad smatramo da je pravi trenutak i pravi razlog za trošenje.”

Binotto je dodao da bi bio iznenađen da Red Bull nastavi ovim tempom s razvojem bolida.

“Istina je da je Red Bull poboljšao svoj bolid od početka sezone jer su uvodili nadogradnje, ako pogledate posljednje dvije utrke možda su dobili nekoliko desetinki u odnosu na nas. Nadam se da će zbog ograničenja budžeta u nekom trenutku Red Bull prestati s razvojem jer inače ne razumijem kako to rade.”

Iako su utrku u Miamiju završili na postolju s oba vozača, Binotto nije u potpunosti zadovoljan.

“Ne možemo biti u potpunosti sretni s utrkom jer iako je F1-75 bio konkurentan, naši suparnici su bili nekoliko desetinki po krugu brži od nas. Ako uzmete u obzir koliko smo bodova osvojili (18+15), ne možemo biti previše razočarani jer i dalje vodimo u oba prvenstva, ali jasno je da moramo odgovoriti.”