Zec za SK: Moja preambiciozna izjava, vjerujem u Novaka

sportklub

Svi koji tenis vole za nedjelju navečer ništa nisu planirali, očekivali su maratonski meč između Rafaela Nadala i Novaka Đokovića, ali sve je bilo gotovo puno ranije – Španjolac je slavio sa 6:0, 6:2, 7:5 za dva sata i 42 minute igre.

Goran Ivanišević, jedan od trenera Novaka Đokovića, bio je uvjeren u pobjedu prvog tenisača svijeta, toliko da je prije nekoliko dana u izjavi za HRT rekao da “Nadal nema šanse po ovim uvjetima”.

U intervjuu za Sportklub Zec kaže da su te riječi bile malo preambiciozne, ali da stoji iza svoje izjave i da je iskreno vjerovao u Novakov trijumf.

Finale je prošlo neočekivano – ne toliko zbog Novakovog poraza, koliko zbog načina na koji je do njega došlo?

Ja sam zbilja bio siguran da će Novak osvojiti ovaj Roland Garros, Miljanu (Amanoviću) sam već neko vrijeme slao poruke u tom smjeru. Možda sam malo preambicizono izjavio da Nadal nema šanse, ali stvarno sam mislio da je Novak favorit. Je da je to Rafina dnevna soba i da može slaviti i kada igra najlošije, ali zaista sam bio uvjeren da je ovo godina kad Novak osvaja Roland Garros. Ipak, Novak nije bio na svom nivou, Rafa je odigrao perfektan meč i dobili smo takav rezultat. Nažalost, Đoković je tek počeo igrati na 2:3 u trećem setu, a tada je bilo prekasno. Tek tada je dao nazanke da bismo mogli vidjeti neizvjesniji meč.

Što mislite da je bio uzrok takve Đokovićeve partije – Nadal je igrao fenomenalno, ali sigurno bismo gledali uzbudljiviji meč da je Novak bio bolji?

Nadal ga je taktički i u svemu nadigrao, to je isto ono finale s Australian opena prošle godine – kao što je Novak njega tada ‘ubio’, tako je i Rafa sada uzvratio istom mjerom. Puno je bilo očekivanja, veliki ulog i, s aspekta kvalitete tenisa, posljednja dva velika finala koje su igrali bila su vrlo loša. Uzrok? Nisam siguran… Krenulo je sve loše, od 40-15 break, a kada Nadalu dozvoliš da se razigra na onom terenu, teško je vratiti se. Činilo mi se i da uvjeti više odgovaraju Novaku, ali kao da se nije pojavio i Nadal ga je mljeo, mljeo, mljeo, poslije je bilo gotovo, nemoguće je vratiti se od 2-0 i breaka. Nadao sam se da bi moglo nešto se dogoditi na 5:4 u trećem, da imamo meč, ali teško.

Getty Images/Shaun Botterill

U posljednja dva meča u Parizu činilo mi se da je Novakov servis pao i da nije pravio puno štete njime?

Ne mislim da je loše servirao u finalu. Možda je u početku – poslije je bilo OK, iako je moglo i bolje, dojam je da je nekada previše forsirao, da je mogao više servirati ka vani i možda češće izlazi naprijed. Možemo ići u detalje, ali generalno nije loše servirao osim u prvom setu – Nadal je sjajno riternirao, pa se možda tako čini.

Jeste li se čuli s Novakom?

Nisam se još čuo s Novakom, nema tu puno objašnjenja, Nadal je sada bio bolji i to je jednostavno tako. Vratio mu je za Australiju, sada čekamo mi novo njihovo Grand Slam finale – očekujem da će tada biti i bolji meč, u posljednja dva igrao je samo jedan čovjek.

Dosta prašine podiglo se oko te vaše izjave, svi je komentiraju, kajete li se što ste je dali?

Ne, ne, ne. Ja sam stvarno to mislio. Moje je pravo izjaviti ono što mislim i vjerovati u svog igrača, da je ovo bila ta šansa i godina da Novak osvoji Roland Garros. Ponavljam, malo sam pretjerao kada sam rekao da Nadal nema šanse, ali u tom trenutku sam davao prednost Novaku. To je tako, kažem direktno ono što mislim, nije ispalo tako i je.. ga, što je, tu je. Eto, prošle godine pred Melbourne sam rekao da su šanse 50-50, pa ga je Novak razbio. Najlakše je uvijek reći ono na sigurno “bit će što bude”, “pobjedit će bolji”, ali rekao sam onako kako sam se osjećao. Nadal je pokazao da to moje mišljenje nije bilo ispravno, to je to, idemo dalje.

Getty Images/Clive Brunskill

Poslije meča je Novaku postavljeno pitanje ima li dovoljno vremena da stigne Nadala i Federera po broju Grand Slam titula, a on je odgovorio da ciljevi ostaju nepromijenjeni. Kakva je vaša perspektiva, još koliko Novak može se boriti za najveće trofeje?

Može sigurno još tri godine. Nadal je godinu dana stariji, pa vidimo što radi – ono što je on postigao u Parizu je možda najveće dostignuće u povijesti sporta, u prva tri sigurno. Ne govorim samo o tenisu, nego o sportu generalno. A Novak sigurno ima ispred sebe i dobrih godina i Grand Slam titula. Kao što je Nadal kralj Pariza, tako je Novak kralj Melbournea – favorit je tu, kao i na Wimbledonu i na US Openu. Novak će vrlo brzo oboriti rekord po broju tjedana na prvom mjestu ATP liste, a ja sam još odavno rekao da će i Nadal i Đoković prestići Federera, ostajem pri tome.


Daniel Pockett, Getty Images Sport

Do kraja godine Novak će igrati Beč, Pariz i London, gdje ćete vi biti s njim?

Nismo još napravili plan. Beč će eto igrati, a ne znam što će biti s Parizom i koliko se to isplati igrati jer ne gubi bodove, a ne može ih ni dobiti. U Londonu prošle godine je igrao loše i može zaraditi ove godine. Podijelit ćemo se Marijan i ja, dogovorit ćemo se, a Novak će se sigurno ovog tjedna odmoriti i odradit će neke obaveze prema sponzorima. Poslije toga kreću pripreme za Beč i London.